Kvašení je asi nejčastějším způsobem konzervace zeleniny.
Ačkoliv nejčastěji využíváme kvašení pro konzervaci okurek a zelí, můžete naložit téměř cokoliv.
Fermentovaná zelenina není jen takový dobrý salátek, jedná se o tzv. „funkční potravinu”.
Přijďte se o benefitech kvašených potravin dozvědět víc a také si vyrobit své vlastní vzorky.

Většina fermentačních procesů je známa již od starověku.
Ve chvíli, kdy začaly nasbírané nebo uskladněné suroviny kvasit, lidé samozřejmě netušili, o jaké procesy se jedná a co je způsobilo. Zkušenostmi, pokusy i omyly brzy zjistili, že fermentace je ideálním způsobem konzervace většiny potravin. Postupem času dokázali odhalit, které faktory mají špatný vliv a které naopak pozitivní, a jaké techniky pro fermentaci jsou pro kterou potravinu nejlepší.
Některé tradiční kvašené produkty se proto vyrábí více než 15 000 let.
A proč si vyrábět a jíst fermentované potraviny?
- chutnají skvěle
- při kvašení vznikají prospěšné látky: vitamín B, omega-3 mastné kyseliny, probiotika, různé druhy enzymů
- probiotika pomáhají zpomalit nebo zvrátit některé nemoci, umí zlepšit zdraví střev, podporují trávení a umí dokonce zlepšit i vaši imunitu!
- díky správné rovnováze střevních bakterií a dostatku zažívacích enzymů můžete absorbovat více živin z potravin, které konzumujete. Jednoduše vstřebáte mnohem více živin z jídla, které jíte.
- tráví se lépe než v syrovém stavu, lidský organismus je méně zatěžován
- mají pozitivní vliv na hubnutí
- atd.
Po besedě (17.00-18.00) se budeme věnovat praktické části a v rámci WORKSHOPU si každý vyrobí 2 sklenice vlastní fermentované zeleniny.
KDY: čtvrtek 2. 11. 2023, 17:00–19:00
(konec není pevně daný, bude podle toho, kdy dokončíte výrobu)
CENA: 100 Kč/osoba
– veškerý materiál a pomůcky potřebné k prací v rámci workshopu jsou v CENĚ – díky dotaci od odboru životního prostředí Statutárního města Brna
VĚK: dospělí, děti
KAPACITA: 3 – 20
CO S SEBOU:
– dobrou náladu, otevřenou mysl
– pokud možno, doneste si 2 sklenice od okurek (0.7l)

LEKTORKA:
Martina Sumbalová
– vystudovala informatiku, psychologii a žurnalistiku
– maminka 3 dětí, akčních kluků
– k ekologii ji to táhlo už od puberty, ale teprve narození prvního syna jí pomohlo lépe si uvědomit souvislosti, skutečně se zamyslet nad tím, co po sobě zanecháváme, a zastavit se, aby mohla udělat první kroky ke změně.
– i proto mapuje svou cestu za redukcí odpadu ve své početné rodině, píše blog https://www.reduca.cz/blog/ a je autorkou bezodpadové mapy
Pokud hledáte, kde nakoupit potřebné potraviny bez obalu. Sháníte ekologickou drogerii bez odpadu. Nebo se chcete zbavit přebytečných věcí a předat je do potřebných rukou. Bezodpadová mapa v tuto chvíli již obsahuje 1801 takových míst.
Přihlášení:



Provoz Rodinného centra Jasmínka podporuje:
– Městská část Brno-Líšeň,
– Statutární město Brno (odbor školství, odbor zdraví),
– Jihomoravský kraj
Přednášky a workshopy s tematikou udržitelného života realizujeme díky podpoře odboru životního prostředí Statutárního města Brna: projekt V Rodinném centru Jasmínka se učí udržitelnému životu děti i dospělí.
STORNO PODMÍNKY:
– při odhlášení Vám bude účtován poplatek 10% z ceny = manipulační poplatek za vynaložené administrativní úkony
spojené se stornem
– při odhlášení méně než 5 dnů před konáním akce možnost vrácení kurzovného zaniká
V takovém případě máte možnost poslat za sebe náhradu – pošlete nám pak kontaktní údaje na tuto osobu na náš email rcjasminka@gmail.com
Stornování přihlášky je potřeba zaslat písemně na emailovou adresu rcjasminka@gmail.com .